De projecten van mii + u architecten uit Rotterdam
mii + u werkt met licht, kleur, textuur, materiaal en vorm om de bouw met verschillende partners te transformeren tot een duurzame creatie. Wij werken met passie aan esthetiek binnen stedelijke ontwikkeling. Op deze pagina vindt u onze meest in het oog springende projecten.
Complementaire Contradicties
Universiteit: TU-Delft, Bouwkunde
Afstudeerproject: Complementaire Contradicties
Mentoren en gecommitteerde: ir D. Vitner, ir H.L. Baller, ir W.G. Arends Smith en prof. Ir. M. Risselada
Het thema van de complementaire contradictie vindt zijn oorsprong in het verschijnsel van dag en nacht in de natuurkunde, de complementaire hoeken in de meetkunde en in de obscure methode van Rembrandt in de kunst.
Een abstract patroon laat ruimtelijke gedaantewisselingen zien waar ruimtes van de ene pool vloeiend overgaan in de andere. Dit patroon is verder uitgewerkt tot een conceptuele architectonische metamorfose.
In het Westbroekpark in Den Haag is een woning van een kunstenaar in het landschap ingebed aan de hoge zijde, terwijl de tentoonstelling verrijst aan de overkant: daar waar het park laag is. Het atelier waar de kunstenaar werkt bevindt zich in het midden. Het concept is doorgezet in de materialisatie en de uitwerking van de constructie en de details. De woning is uitgewerkt met betonnen gewelf die op druk wordt belast. Deze gaat constructief over in een omgekeerde boog van een staalkabel die op trek wordt belast. In de detaillering vormt beton de dragende muren in de woning tot deze overgaat als vulling in een stalenframe in het midden of helemaal als druklaag op een vloer in de galerij van de expositieruimte. Het staal neemt daartegenover de hoofdrol in de vorm van een staalkabelconstructie.
Galaxy Villa
Prijsvraag: 2009
Programma: 650 - 750 m2 aan zee in de Bahama’s
Architect: Badia Nasif
Projectteam: B. Nasif, Simona Puglisi en D. Nasif
Het concept is gebaseerd op het optimaliseren van het uitzicht op zee vanuit alle hoeken van het huis. Alle ruimtes in huis zijn ontworpen in een lineaire compositie die gericht is naar de zee. Deze lineaire massa heeft 3 inhammen. De eerste is de entree aan de zijde van de straat. Daartegenover bevindt zich het zwembad in de tweede inham. Het zwembad is niet alleen qua architectuur een eyecatcher, maar draagt bij aan een behagelijke binnentemperatuur en een betere natuurlijke ventilatie in de villa. De derde inham bevat de woonkamer die in verbinding staat met het terras gericht op zee. De pui die de woonkamer scheidt van de terras kan volledig worden verschoven om de woonkamer en het terras te laten samensmelten. Zo kan ultiem van de zee worden genoten.
De gevels van villa reflecteren de staat van de omgeving. De gevel aan de zeezijde heeft grote puien en openingen om optimaal uitzicht te faciliteren. Daartegenover aan de straatzijde waar privacy belangrijk is, manifesteert de gevel zich met een sterrenpatroon om inkijk overdag te minimaliseren. Tegelijkertijd zorgt dit patroon voor een dynamisch daglichtpatroon in het interieur. In de avonduren doet de gevel aan als schitterende sterren in een donkere hemel.
Het hoogteverschil in de locatie is benut om de begane grond te ontsluiten via het hoogste niveau (0,0 m). De andere 4 appartementen voor familie en bedienden zijn gesitueerd op een lager niveau (- 3,6 m). De doorsnede van de Villa is L-vormig waarin de 4 appartementen en verschillende functies zijn gehuisvest.
De voorgevel heeft niet alleen een esthetische, maar ook een isolerende functie. De gevels zijn dragend en worden gemaakt van prefab geïsoleerde betonelementen. De combinatie van de goede thermische schil, grote overstek en tochtbuffers optimaliseren het passiefhuisconcept waarbij thermische transmissie verminderd wordt tot een absolute minimum. Dit zorgt voor energiebesparing.
Markthof
Opdrachtgever: ProWinko Nederland B.V. en De Kroonenberg Groep
Programma: winkels 13000 m², commerciële ruimte 2000 m², 180 parkeerplaatsen in parkeergarage 6000 m², 49 appartementen met 70 parkeerplaatsen op het parkeerdek
Architect: Badia Nasif onder verantwoording van Pi de Bruijn (De architecten Cie.)
Construction year: 2008 - 2011
Bruto vloeroppervlak: 28.000 m²
Volume: 100.000 m³
De Markthof combineert winkels, kantoren, parkeren en woningen tot één ensemble dat een bestaand winkelcentrum uit de jaren 80 vervangt. De herontwikkeling van het centrum van Hoofddorp van dorpskern tot stadshart gaat gepaard met een verdichting en een verhoging van de bebouwing. Als transformatie van een naar binnen gekeerd winkelcentrum tot een veelzijdig stadsblok speelt de Markthof een belangrijke rol in het ambitieuze plan om het centrum te transformeren tot een bruisende plek met een aangename mengeling van functies. Bovendien maken de ca. 250 gerealiseerde binnenparkeerplaatsen het mogelijk om ongewenst parkeren op het maaiveld in het centrum terug te brengen.
De hybride opzet van Markthof creëert een aantrekkelijk samenspel tussen de verschillende functies van het complex. Het winkelblok is aan 3 zijden toegankelijk en draagt bij aan de levendigheid van de Kruisweg, Marktlaan en Marktplein. De kantoren en woonfuncties bevinden zich in de hoogte.
Het glazen commerciële volume accentueert de monumentale vleugelnootboom die vooraan staat aan de Kruisweg. De constructieve vakwerkligger ontleent zijn vorm aan het patroon van de vrucht van de vleugelnoot. Een glazen accent op de hoek van de Kruisweg en het Dik Tromplein vormt een herkenbare entree van het centrum van Hoofddorp, terwijl de parkeergarage volledig uit het zicht is onttrokken, midden in het blok boven de winkels.
De Markthof is verkozen tot beste winkelcentrum van Nederland en werd in 2012 beloond met de NRW Jaarprijs. Volgens de jury was het oude Markthof een naar binnen gekeerd centrum met allemaal kleine winkeltjes. Het nieuwe is alles behalve dat: ‘Het Markthof is helemaal van deze tijd in zijn bijna tijdloze vormgeving en voldoet weer aan alle eisen met veel vrije hoogte, flexibele indelingen en een multifunctioneel gebruik door de combinatie van wonen, parkeren, kantoorruimte, horeca en detailhandel.’
Open X
Opdrachtgever: Vital Estates Nederland BV
Programma: ± 69 appartementen, bestemmingsplan leidend, footprint 3000 m2, hoogte 13 m, appartement oppervlak ca 110m²
Architect: Badia Nasif
Open X biedt een gezonde en welvarende leefomgeving voor vegetariërs. Een doelgroep die zich onderscheidt als zelfbewust met uitgesproken mening. Ze bekommeren zich om dierenleed, zijn milieubewust en doen er daadwerkelijk wat aan!
De woningen zijn in 2 losse bouwvleugels ondergebracht. De 2 vleugels vormen een open X planopzet en omarmen een collectief binnengebied dat een gecultiveerde outdoorwellnesstuin bevat met minispa, klein zwembad, jacuzzisauna en moestuinen. De woningen bieden maximaal uitzicht, tweezijdige oriëntatie, veel zon binnen en grote buitenterrassen. Het privédomein bevindt zich aan de buitenzijde en heeft een organisch karakter. Het geheel is gebouwd op een gedeeltelijk verdiepte parkeergarage.
Open X is duurzaam. Er zijn bijvoorbeeld energieopwekkende voorzieningen geïntegreerd in het ontwerp. Elektriciteit wordt opgewekt door windtribunes, en thermische warmte wordt gegenereerd door zonnecollectoren in de dakvloer.
De waterkringloop wordt gerealiseerd door opvang en hergebruik van regenwater voor sanitair en vegetatie. Een mobiliteitsconcept faciliteert emissievrij rijden in een groene omgeving.
Regiokantoor Politie Zuid-Holland Zuid
Opdrachtgever: Politie Zuid-Holland Zuid
Programma: nieuwbouw 5000 m² en renovatie 4000 m²: kantoren, auditorium, sport faciliteiten en recherché.
Architect: Badia Nasif onder verantwoording van Victor de leeuw (EGM architecten)
Bouwjaar: 2002-2004
In een totale synergie werd het bestaande gebouw aan de Vissersdijk Beneden in Dordrecht uitgebreid tot een multifunctioneel regionaal kantoor voor het Politiekorps Zuid-Holland Zuid waar verschillende functies en opleidingen werden gehuisvest op één locatie.
Transparantie, openheid en zelfredzaamheid waren uitgangspunten voor het ontwerp om de professionaliteit van de organisatie uit te drukken. Het continuüm van de lamellengevel symboliseert de dynamiek van de politie en geeft de ruimtelijkheid van de nieuwbouwvorm weer. Daarbinnen bevindt zich een overzichtelijke clustering van de verschillende diensten waarbij bezoekers en gebruikers elkaars nauwelijks kruisen.
Ronsseveld Gouda
Opdrachtgever: Bèta ontwikkeling consortium
Programma Ronssetoren: commercieel 820 m², 48 appartementen en 2 penthouses
Programma Ronsse Brught: commercieel 1100 m², 42 appartementen
Programma Ronsse Veste: commercieel 1300 m², 48 appartementen
Architect: Badia Nasif onder verantwoording van Victor de leeuw (EGM architecten)
De Ronsseveld vormt een schakel en verbindt met haar voetgangersroute over het water het Groene-Hartziekenhuis en het station in Gouda. De architectuur wordt gekenmerkt door horizontale betonnen banden en grote openingen aan de waterzijde. Het patroon van dansende kleuren voor de glazen panelen verzacht het beeld aan de waterzijde. De grote balkons aan de zonnige zuidzijde geven de toren een elegante plastiek.
Het appartementenaanbod varieert van luxe en ruimtelijke penthouses in de 50 meter hoge Ronsse toren tot eenvoudige huurflateenheden voor jonge mensen in de Ronsse Veste.